L’objectiu enfoca un feix de llum des del subjecte a la pel•lícula. Consta d’una o diverses lents de forma convexa que projecta la llum que ho travessen en un punt que es diu focus. Quan enfoquem la càmera en realitat allunyem o acostem l’objectiu per a obtenir un focus nítid.
La distància entre el focus i el diafragma de l’objectiu és el que es diu distància focal. Modificant la distància focal s’aconsegueix enfocar al subjecte més prop o més lluny. Amb una distància focal de 50 mm s’aconsegueix una visió el més semblant a l’ull humà.
Tipus d’objectius
Vegem els cinc tipus d’objectius que hi ha.
Normal: els objectius normals tenen una distància focal de 50 mm per a donar-li una perspectiva similar a la de l’ull humà. Es recomanen per a la fotografia de propòsits generals i són ideals per a aprendre els principis bàsics de la fotografia.
Gran angular: els objectius de gran angular (distàncies focals de menys de 50 mm) capturen objectes més amples que la normal. Li donen una major sensació de profunditat i són útils per a fotografiar paisatges o grups de persones. .
Teleobjectiu: Els teleobjectius tenen distàncies focals de més de 50 mm i permeten fer fotografies a gran distància. Són també ideals per a fer retrats i primers plans.
Macro: Serveixen per a obtenir un acostament màxim. La distància mínima de l’objectiu al subjecte és molt inferior a la resta de tipus d’objectiu. També són ideals per a fotografiar insectes i flors.
Zoom: Aquest tipus d’objectiu permet, a diferència de la resta, variar la distància focal sense canviar l’objectiu. Amb aquesta característica es troben els zooms gran angular i teleobjectius. Són els més versàtils i l’opció més econòmica per a tenir un rang de distàncies focals. Per contra, aquest tipus d’objectiu ofereix menor lluminositat que els altres.
2.1 Conceptes basics
Lluminositat
La lluminositat, obertura relativa o número f d’un objectiu és el quocient entre la distància focal d’un objectiu i el màxim diàmetre del seu diafragma i ens dóna una indicació sobre la quantitat de llum que pot deixar passar. La lluminositat d’un objectiu està determinada doncs per:
• La distància entre l’objectiu i la imatge projectada, la qual cosa és funció de la distància focal.
• El diàmetre del feix de llum que penetra per l’objectiu, la qual cosa depèn del disseny i construcció del propi objectiu. El valor màxim d’aquest diàmetre (amb màxima obertura del diafragma) és conegut com obertura efectiva.
Distància focal
Indica la distància en mil•límetres des del centre òptic de l’objectiu al plànol focal i defineix la potència o poder de desviació d’una lent o objectiu. La distància focal d’un objectiu està determinada per:
• Angle d’incidència de la llum sobre la lent o, a efectes pràctics, curvatura de la lent (a major ràdio de curvatura menor distància focal).
• Índex de refracció de la lent, el qual vindrà determinat per la composició química del vidre de la mateixa.
• Longitud d’ona de la llum incident, això és, color de la llum; si bé actualment la major part dels objectius estan formats per grups de lents convergents i divergents que compensen les possibles aberracions cromàtiques derivades d’aquest aspecte