Vot en família i desafiant el fred d’un dia gris i humit que no ha frenat l’afluència a les urnes del 13-D. El ritme de les votacions a les 166 poblacions de Catalunya que fan un referèndum sobre la independència ha augmentat a partir de les onze del matí. Després d’una primera hora amb molta expectació mediàtica i amb els electors més matiners, molts dels quals han passat pel col·legi electoral abans de fer una sortida amb bicicleta o d’anar a córrer, els altres ciutadans aprofiten les seves activitats de diumenge per anar a votar, després d’esmorzar, comprar el diari o passejar el gos.
No hi ha hagut, per ara, cap tipus de protesta, malgrat els anuncis ambigus de la Falange, que davant del canvi de data imposat per Interior van respondre que no acceptaven la modificació i que continuaven “convidant els ciutadans a manifestar-se espontàniament”.
Famílies senceres, amb adolescents que lamenten no poder votar perquè encara no tenen els 16 anys, personatges populars locals i no tan locals s’enduen el protagonisme.
A Sant Cugat del Vallès, hi ha votat Raül Romeva, l’eurodiputat d’ICV, que ha definit la jornada com un “fet normal, positiu i natural dins de la democràcia. Un total de 1.800 persones havien votat en aquesta població del Vallès, la més gran de les que s’han afegit al 13-D. Com a polític visitant, Sant Cugat ha tingut Joan Carretero, de Reagrupament, que ha recordat que el 13-D prova que “el procés estatutari està en via morta” i que s’ha de superar l’autonomisme.
Un total de 1.800 persones havien votat a Sant Cugat fins a les onze del matí, en les dues primeres hores de votació. La xifra representa el 3% del cens i s’afegeix als 1.045 vots anticipats recollits.
A Vic, sota un cel gris i amb molta humitat, un total de 157 persones havien votat en la primera hora i mitja al principal col·legi dels 9 que hi ha, el del Temple Romà. Per allà hi ha passat l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), que ha avisat que “cal continuar treballant perquè Catalunya decideixi el seu destí [….]