Inici

12 pensaments a “Inici

  1. La razon de que en la Franja se hable catalan por el tema de la modificacion de las fronteras es falso. Si miras los mapas antiguos del siglo XVI, XVII y XVIII ( anteriores a las conformaciones provinciales), todos los municipios importantes de la Franja estaban en el reino de Aragon. Tu idea esta sacada de los historiadores pancatalanistas. Yo creo que la razon por la cual se habla catalan es evidente, y se ve hoy en dia, y es que son territorios que han estado mas proximos a Cataluña que al resto de Aragon. Pero esto no solo pasa en la Franja, pasa en muchos sitios del mundo.

  2. Cercant informació sobre els Ports hem trobo aquest maravellós raconet, plè de vida i veritats. Molta força per a seguir defensant la nostra cultura . Encantat de llegir-vos. Au salut!!!

  3. Benvolguts,

    El proper 1, 2 i 3 de novembre el Club Pirinenc Andorrà ens convida a participar en el 37è Aplec Excursionista dels Països Catalans a Andorra, el 2/11/13 es celebra la reunió de representants de les diferents entitats on s’ha de triar la seu del proper aplec i ens faria il·lusió que fos a la Franja de Ponent, per a més informació:

    Us hi esperem!

  4. M’agradat trobar el teu escrit en el moment en que tinc un xirigol al foc, encara que nosaltres en diríem sanfaina.

  5. Des de la Catalunya més espatllada i enfosquida, del cor de les autopistes i la contaminació…Força i ànims per seguir lluitant per la nostra llengua! M’ha encantat trobar-vos i llegir-vos!
    Que cap contrapunt ens faci ensopegar!

  6. Hola a tots i a todas.

    Com aragonés de frontera que sigo, me veigo en l’obligació d’emitre la pròpia opinió sobre la situació que estam viguint en estes últims temps.

    Com a persona filla d’ixa part que en diuen de llengua “de transició”, i que toda la vida hem après a dir un mateix concepto de moltas formas diferentes, d’estar constantment traducint per adaptar-nos al que tenim al devant, i és que si alguna cosa tenim la gent de la Franja és que som un pont entre dos germans, som el nexo d’unió entre dos terras que m’estimam com un fillo estima al pare i a la mare. I és que si una cosa no soporto és una mala palabra d’un català cap a Aragó o d’un aragonès cap a Catalunya… Jo que sóc fillo de la Franja, hereu d’una tradició d’enteniment entre els poblles, penso que més que posar fronteras el que caldria és trencar-las i estendre ponts d’enteniment.

    Bé, espero que la lògica s’imponga al final i que se digas las cosas pel nom que correspon, al pa, pa i al vino, vino, i a l’Aragó Oriental, s’hi enragona català, i no per ixo som aragonesos de segunda, tenim una enorme riqueza i una cultura no superior, però sí més àmplia i acabo dint:

    SE POT SER ARAGONÈS DE PRIMERA I ENRAGONAR CATALÀ!!

  7. A vegades la gent que no accepta altres cultures s´esforça per demostrar que si avanç el territori estava delimitat per aquí, que el rei tal va decretar no sé quina llei, que fou un altre rei que va prohibir no se quin dret….el que és cert és que la llengua que parlem es la que estimem, i com ens toca viurer ara, ara l´hem de defensar, no per lleialtat a Jaume I o a altre que fos més o menys just sino perque estimo la llengua que a casa meua m´han parlat, si havés viscut a l´època mora estimaria la llengua de Al-azraq que era l´amo de les comarques de l´alcoia.

  8. Muchas gracias por permitirnos conservar la lengua, que no creo que la aprendiéramos en estos 56 años que dices. ¿No crees que Aragón debiera de estar interesado, no solo en permitirnos hablar casi la única lengua genuina del territorio, sino apoyarla, defender la y enseñarla en la escuela? Es una lástima que el proyecto de Aragón sea olvidar sus lenguas y abrazar la de Castilla.

  9. Miquel, soy aragones, tu pueblo es magnífico y me parece muy bien que conserves tu lengua pero los hechos son los hechos y aunque tienes razón en lo que dices de la modificación de los límites territoriales entre cataluña y aragón en 1300 por jaime II el justo, también es cierto que jaime I los modificó al contrario en 1244 (lo puedes leer en la misma web de tu fuente en el ultimo párrafo referente a jaime I), es decir en origen tu pueblo era Aragón y durante 56 años no lo fue. jaime I modificó profundamente la frontera en 1244 dejándola en el Cinca perdiendo Aragón incluso Lérida que luego ya no recuperó

  10. Gràcies per ser com ets i defensar el teu idioma al teu país!! No hi ha cap misteri, qui ens ensenya a parlar son els pares i els avis i la llengua amb le que ens entenem amb ells es la que hem de defensar i transmetre, cada ú te la seva, però aquells que no entenen això i prohibeixen o posen entrebancs a les llengües dels altres no mereixen ni existir, només espero que tan tancat com tenen l’enteniment un dia s’ofegueran ells mateixos, es trist!

  11. pues jo soc de beseit a un que visc a la senia des de petit y esta terra per a mi es maravellosa y la gent molt noble lo que veig que passa es que desde els partits politics centralistes ens an donat lesquena .,. Y afonen la econom4a rural

  12. Bon dia:
    He llegit , per casualitat, la teva Web ( buscava informació de la zona del Matarranya: Beseit, Vallderoures,
    Calaceit ) que ja conec, però sempre m’agrada tenir mes informació.
    He llegit la presentació de la Web i m’he emocionat. Es veritat que cadascú te el seu idioma i cap es superior
    a l’altre i ningú tre dret a fer creure que l’alié es de segona categória i que el seu es de primera.
    El català s’ha de mantenir ( i defensar si cal ) per bè de la cultura en general, no tan sols per bè de la cultura
    catalana i això ho dic igual pensant amb l’euskera al qual se li afegeix el valor de ser un idioma pre-llatí i
    per tant no ser dialecte del llatí.
    Amb mes idiomes coneixem mes entenem el món.
    Anim amb la Web i felicitats per la teva aportació a la cultura catalana.
    Joan Mestres i Cid

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.