El magistrat del jutjat de primera instància número 34 de Madrid, Eduardo José Fontán Silva, ha dictaminat la no admissió a tràmit de la demanda de paternitat que el veí de la Bisbal d’Empordà Albert Solà va interposar el 15 d’octubre contra el rei Joan Carles I. Com ha succeït de manera calcada en resolucions anteriors, un dels arguments principals que el jutge esgrimeix per justificar la seva desestimació és el blindatge constitucional de la figura del monarca, considerat irresponsable en l’àmbit penal. En la interlocutòria es fa referència a l’article 56.3 de la Constitució, que estableix que “la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”. S’hi afegeix que “aquesta absència de responsabilitat, entesa en termes generals, significa que el rei, tant en la seva conducta personal com en els actes propis de les funcions que constitucionalment li corresponen, no està sotmès a l’acció de la justícia. Està, doncs, al marge de l’exercici de qualsevol acció que es dirigeixi contra la seva persona, incloses les que vagin per la via civil, com és el cas d’aquesta reclamació de paternitat”.
També es recorda que, amb anterioritat, altres òrgans jurisdiccionals de Madrid tampoc han admès múltiples demandes de filiació dirigides al rei, que s’han basat en els mateixos arguments. El magistrat conclou, per tant, que s’ha d’arxivar la causa, si bé l’advocat de Solà, Francesc Bueno, ja ha anunciat que interposarà recurs.
El veí de la Bisbal demanava que el rei el reconegués com a fill biològic seu. Constaven com a part demandada Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón i Ana María Bach Ramon, la dona que Solà suposa que és la seva mare, però que no ha localitzat mai en persona. L’any passat, ja va presentar una demanda de paternitat contra el rei, que el jutjat de primera instància 19 de Madrid també va desestimar en qüestió de dies. Amb aquest precedent, en la nova proposava fins i tot que, en cas que Joan Carles I no s’avingués a fer-se les proves d’ADN, s’exhumés el cos de Joan de Borbó, pare de Joan Carles, que, com que no va regnar, no pot gaudir de la mateixa immunitat.[….]
l’article 56.3 de la Constitució, que estableix que “la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”. ¿No és hora de fer un canvi profund a la constitució espanyola? Penso que sí. No solament per a incloure el dret a decidir dels pobles sinó per molts més aspectes.